İran, Zencani’nin idam cezasını iptal etti

İran yargısı, 48 yaşındaki Babek Zencani'nin idam cezasının iptal edildiğini ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

ABONE OL
Mayıs 2, 2024 19:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delmek için petrol bakanlığına ait paraları zimmetine geçirmek de dahil bir dizi suçtan 2016’da suçlu bulunan ve idamla yargılanan milyarder Babek Zencani’nin cezası 20 yıl hapse çevrildi. İran yargısı, af talebinin Yargı Erki Başkanı ve bu tür davalarda son sözü söyleyen ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından onaylandığını duyurdu.48 yaşındaki Zencani, 2013’te dönemin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından şirketleri aracılığıyla milyarlarca dolarlık petrol gelirini sakladığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. Zencani’nin yaklaşık 13,5 milyar dolar serveti olduğu ve kozmetikten otelciliğe, petrolden bankacılığa kadar uzanan 60’tan fazla şirketin yer aldığı bir ağı kontrol ettiği söyleniyordu.Zencani, Mahmud Ahmedinejad döneminde İran hükümetinin yaptırımları delmesine yardım ettiği gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından hedef alınan en yüksek profilli İranlı iş insanlarından biriydi. Devletin 2,7 milyar dolar tutarındaki parasını alıkoymakla suçlanan Zencani, ülkenin ceza kanunu kapsamındaki suçların en ağırı ‘yeryüzünde fesat çıkarmak’tan suçlu bulunmuştu.Kendi ifadesine göre Zencani, Türkiye’den Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne uzanan şirketler ağı aracılığıyla yıllarca milyarlarca dolarlık petrol anlaşmaları düzenlemiş. İş insanı, İran’daki bir dergiye verdiği röportajda, 10 milyar dolarlık bir servet elde etse de borcunun da bu miktara yakın olduğunu söylemişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.